De breinchirurg van de Wantijbrug

June 15, 2020

Vlot en veilig verkeer rond de Drechtsteden is belangrijk. Daarom werken gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat samen bij het groot onderhoud van de autoweg N3 (Randweg Dordrecht) en renoveert Rijkswaterstaat de daarin gelegen Wantijbrug.

De werkzaamheden aan de Wantijbrug duren nog tot 10 november 2020. In juli 2020 worden de nieuwe brugdelen (vallen) ingehesen in 2 weekenden.

Het groot onderhoud aan de autoweg N3 start in augustus 2020 en duurt tot eind 2021.

Naast het vervangen van de brugvallen en andere grootschalige ingrepen die je van buitenaf ziet, is Rijkswaterstaat nu ook bezig met het vervangen van het brein en het hart van de Wantijbrug: het systeem voor bediening, besturing en bewaking (3B genoemd).

Dit systeem is een nieuwe ontwikkeling waarbij voor de eerste keer een standaard systeem wordt ingezet, dat bij alle komende brugrenovaties in de provincie Zuid-Holland zal worden toegepast. Daarmee ontstaat technische uniformiteit zodat zowel de renovatie-aannemers, de onderhoudsaannemers als de bedienaars, precies weten wat er zich boven én onder de technische motorkap bevindt. Door de standaardisatie is Rijkswaterstaat in staat om projecten meer uniform, sneller en met minder stremmingen en hinder uit te voeren. En ook om gedurende de lifecycle zowel functionele als technische verbeteringen eenvoudig door te kunnen voeren, zonder uitgebreide stremmingen. Net als updates op je telefoon.

Wat zit er in dat brein?

Allereerst de neuronen naar de rest van het lichaam: dat is de netwerkapparatuur (bovenin). Dan komt een ‘gewone’ server voor het bediensysteem, waarmee het bedienplaatje voor de bedienaar wordt opgebouwd. Daarmee kan je zowel vanuit de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Rhoon als vanuit het brugwachtershuisje de brug bedienen. We noemen dat ook wel de ‘Grafisch User Interface’ of GUI. Het is hetzelfde soort server waar rekencentra vol mee staan, met bijbehorende opslag (voor de kenners: een “NAS”). Vanwege de mogelijkheid om ook bij netwerkuitval te kunnen bedienen, staat deze server hier in de brugkelder zelf, in een veilige ruimte.

De besturing en bewaking vindt plaats vanuit een industriële computer, dat zijn de grijze kastjes ter hoogte van de elleboog van de monteur op de foto. Dit zijn zeer betrouwbare, industriële componenten die een stootje kunnen hebben.

“Is dat nu alles” zal je misschien denken. Ja, wel voor het brein. Maar de rest van het lichaam zie je niet: dat zijn relais, interface modules en kabels (het hart), de motoren (de spieren) en uiteindelijk de tandwielkasten en de vallen (de botten).

De software

En wat we ook niet zien is de software, waar mensjaren werk in is gaan zitten. Niet alleen om functionaliteit te realiseren, maar ook om te waarborgen dat de brug doet wat-ie moet doen en dat dit met hoge betrouwbaarheid en veiligheid plaatsvindt. Dat betekent: stap-voor-stap eisen opstellen en analyseren, ontwerpen, programmeren en integreren. Met veel controles en heel veel testen. Veel van die testen hebben we in het testcentrum gedaan (dat kan je zien in de YouTube vlog “3B-Bruggen Bouwblok”, zie onderstaande link). En die testen gaan de komende maanden ook nog door op de Wantijbrug zelf. Daar zie je niet veel van, omdat het zich allemaal in de kelder afspeelt of omdat het om proefdraaien ’s nachts gaat.

Brein, hart, spieren en botten tezamen maken dat de Wantijbrug naar behoren functioneert!

Op de foto ziet u de centrale besturingscomputer van de Wantijbrug aangesloten worden op het netwerk. Foto ©Paul Poels.

 

Images

Twitter

Vlot en veilig verkeer rond de Drechtsteden is belangrijk. Daarom werkt Rijkswaterstaat voor N3werkzaamheden nauw samen met de Drechtsteden gemeenten en de provincie Zuid-Holland.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het project?

Per mailContactformulier

TelefonischBel gratis de informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar. Op weekdagen tussen 07.00 uur en 20.00 uur, op zon- en feestdagen tussen 10.00 uur en 18.30 uur.

Volg ons ook op:

 

 


 

Rijkswaterstaat werkt voor N3werkzaamheden nauw samen met de Drechtsteden gemeenten en de provincie Zuid-Holland.

 

 

Cookie settings